Van waarden naar woorden

Sinterklaasliedjes zijn meer dan woorden


De discussie over de kleur van Zwarte Piet is tot daar aan toe, maar van de Sinterklaasliedjes horen we af te blijven. Niet alleen om nostalgische, maar ook om historische en taalkundige redenen. We komen per slot van rekening toch ook niet aan het Wilhelmus?

Hoe zit het nou met die gard, Sinterklaas?

piet met gardOuders met jonge kinderen zijn deze weken niet weg te slaan bij de schoorsteen. Steeds weer opnieuw zingen ze met hun kroost diezelfde, vaak oubollige, sinterklaasliedjes. Heel aandoenlijk allemaal, maar weet u als ouder waarover u zingt? Wat kunt u bijvoorbeeld in uw schoen verwachten als Sinterklaas het heeft over een gard?

Stop met hij/zij’en

Ook wel eens geworsteld met hij/zij in de tekst? Bijvoorbeeld in de zin ‘Een werknemer weet pas na een beoordelingsgesprek of hij/zij een periodieke loonsverhoging krijgt.’ Troost je, je bent niet de enige. Maar: doe het niet meer. Je bespaart jezelf tijd en de lezer ergernis.

In de juiste schrijfmodus met de inspiratiekaart

kratios inspiratiekaartSoms is een schrijfwijzer niet toereikend, maar past een Schrijfwijzer Plus beter bij het doel dat uw organisatie wil bereiken. Die ‘Plus’ betekent dat er extra onderdelen in de schrijfwijzer staan die uw tekstschrijvers helpen in toon en taal te vatten waar uw organisatie voor staat en voor gaat. Een van de extra’s is de zogeheten Inspiratiekaart.