ISBN: 9789079812097

Atlas voor gemeenten 2012 [UITVERKOCHT]

De 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 punten vergeleken. Het thema van 2012: ‘Gemeentegrootte’.

Beschrijving

Hoe pakt de de financiële crisis uit voor gemeenten? Atlas voor gemeenten 2012 vergelijkt de 50 grootste Nederlandse gemeenten op 40 punten. Thema van deze 14e editie: naar een optimale gemeentegrootte.

Financiële crisis vergroot verschillen tussen gemeenten

De verschillen tussen steden in Nederland zijn sinds de financiële crisis in 2008 fors toegenomen. Dit blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2012, die woensdag 23 mei in Zwolle is gepresenteerd. Bij de presentatie van de Atlas in Zwolle spraken naast Gerard Marlet (tevens auteur van De aantrekkelijke stad) ook Tof Thissen (KING), Ank Bijleveld (CdK provincie Overijssel) en Jonnie Boer (De Librije).

Brabant heeft het moeilijk

De Atlas heeft in kaart gebracht hoe het de steden in Nederland sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is vergaan. Waar zijn de meeste banen verloren gegaan? Waar is de werkloosheid het meest toegenomen? Waar zijn mensen onder de armoedegrens gekomen? Waar hebben huiseigenaren de meeste waarde verloren? Sinds 2008 hebben Brabantse steden, vooral Oss en Roosendaal, veel banen verloren en de werkloosheid zien oplopen. Ook is een relatief groot deel van de vastgoedwaarde verdampt. Eindhoven spant de kroon; een gemiddeld huishouden met een koopwoning heeft daar sinds 2008 bijna € 30.000 verloren. Den Bosch is dé uitzondering op de Brabantse malaise. Die stad heeft van alle steden in Nederland zijn aantrekkingskracht het meeste weten te vergroten.

Arme huishoudens

New towns zoals Spijkenisse, Leidschendam-Voorburg, Almere en Lelystad hebben het ook moeilijk. Ze kampen met een dalende bevolking en steeds meer arme huishoudens. Ook in grensregio’s krimpt de bevolking, dalen de huizenprijzen (Sittard) en neemt de werkgelegenheid af (Emmen). Met de meeste steden in de Randstad blijft het relatief goed gaan. Amsterdam en Utrecht heben nog steeds grote aantrekkingskracht op verhuizende huishoudens.

Naar een optimale gemeentegrootte

De Atlas heeft dit jaar als thema ‘Naar een optimale gemeentegrootte’. Gemeenten krijgen steeds meer taken op hun bord. Maar de schaal van veel gemeenten is te klein om die efficiënt te kunnen uitvoeren. Een optimale bestuurlijke indeling gaat door bestaande grenzen heen, en leidt tot een radicaal andere kaart van Nederland. Tijdens de conferentie in Zwolle werd een nieuwe methode gepresenteerd waarmee de optimale schaal voor lokaal bestuur kan worden bepaald.

Gerelateerde boeken