R&Z boeken brengt Atlas voor gemeenten 2022 uit

Na twee coronajaren was er gisteren weer een ‘ouderwetse’ live presentatie van de Atlas voor gemeenten. R&Z Boeken, voorheen VOC Uitgevers, tekende voor de tiende keer voor de uitgave en het fulfillment van deze jaarlijkse dataparel waar menige gemeente altijd weer reikhalzend naar uitziet.

Woningnood nog groter dan gedacht

Tijdens een conferentie in de Rode Hoed in Amsterdam gingen onderzoekers en genodigden in op het thema van dit jaar: wonen. In de nieuwe Atlas voor gemeenten wordt de krapte op de woningmarkt gemeten aan de hand van een Woondruk-index. Hieruit blijkt dat de woningnood in Nederland nog groter is dan tot nu toe werd gedacht, maar dat er ook grote regionale verschillen zijn.

Investeren in leefbaarheid en bereikbaarheid

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ – het adagium van deze tijd – moet daarom met beleid gebeuren. Wie gaat bouwen in gemeenten met een relatief lage woondruk, bouwt mogelijk voor toekomstige leegstand – tenzij er tegelijkertijd ook grote investeringen plaatsvinden in de leefbaarheid en bereikbaarheid.

Persaandacht

De pers pakte, als altijd, breed uit. Onder andere NRC, Telegraaf, Parool en Hart van Nederland (Kies: 22 juni ochtend en ga naar 4min50) wijdden kolommen en minuten aan de uitkomsten van het onderzoek. Ook besteedden veel regionale media aandacht aan het onderzoek.

De Atlas voor gemeenten 2022 is een uitgave van R&Z Boeken en beschikbaar als printuitgave, als (print)abonnement en als PDF. Meer weten over R&Z Boeken en onze andere uitgaven? Kijk dan ook ‘ns hier of neem contact op met René Ravestein.