ISBN: 9789079812073

Als goede mensen slechte dingen doen

De financiële crisis liet een spoor van vernielingen achter. Hoe kwam het zover? Prof. Dr. David De Cremer beschouwt en benoemt de schuldigen in Als goede mensen slechte dingen doen.

Beschrijving

Maximale winst als drijfveer in financiële sector

Binnen de financiële wereld werd het incasseren van hoge bonussen en het bedriegen van klanten, concurrenten en collega’s lang niet opgemerkt. De financiële sector bleek een bom die lange tijd op barsten stond. Het behalen van maximale winst leidde tot grote risico’s. Ongeremde groei leek in de hoofden van de financieel professionals een doodgewoon streven. Tot de crash die begon op de Amerikaanse huizenmarkt en razendsnel naar Europa kwam.

Onverantwoorde risico’s en de schuldvraag

In de zoektocht naar de schuldigen achter de financiële crisis gaan veel vingers dezelfde kant op: het is de schuld van de bankiers en financiële topmensen. Jarenlang namen zij onverantwoorde risico’s zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat het best eens mis zou kunnen gaan. Hoe is dit idee van ongeremde groei toch in de hoofden van de mensen geraakt? Hoe komt het dat bankiers absurd hoge bonussen normaal vinden? Waarom begrijpen banken het sentiment van de maatschappij niet? Hoe komt het dat ogenschijnlijk verstandige mensen beslissingen nemen die tot grote huidige financiële malaise leiden? In het boekje Als goede mensen slechte dingen doen verklaart Prof. Dr. De Cremer het gedrag van bankiers en topmannen en –vrouwen uit de financiële sector.

De psychologie en het gedrag achter de crisis

In Als goede mensen slechte dingen doen gaat hoogleraar gedrags- en bedrijfsethiek Prof. Dr. David De Cremer op zoek naar de psychologie achter de financiële crisis. Daarbij wordt duidelijk dat het beeld van de rationele homo economicus fors bijgesteld moet worden. Banken, organisaties, maar ook burgers zijn in hun denken en doen vaak veel minder rationeel dan ze zelf graag willen geloven. Steeds weer blijkt dat de beslissingen en het gedrag die tot de huidige financiële crisis hebben geleid voornamelijk zijn bepaald door emoties en denkfouten. Zelfbedrog, eigenbelang en kortetermijndenken winnen het in de praktijk maar te vaak van ethisch leiderschap en rationele financiële planning.

De lezer van Als goede mensen slechte dingen doen krijgt de kans om te leren van andermans fouten. Bijvoorbeeld die van Dirk Scheringa en zijn DSB Bank, maar ook van Goldman Sachs. De fouten in gedachten en gedrag van verstandig overkomende mensen uit de financiële sector. Daarnaast leert de lezer in het boekje belangrijke lessen over menselijke tekortkomingen en nieuw ethisch leiderschap.

Gerelateerde boeken