Nieuw: Op onderzoek uit!

Onderzoek is inmiddels een volwaardige taak van hogescholen. Dat was 20 jaar geleden wel anders, toont het boek ‘Op onderzoek uit’, 20 jaar Regieorgaan SIA, aan. De uitgave die op 5 april is gepresenteerd in het Spoorwegmuseum in Utrecht biedt een beknopt overzicht van de recente geschiedenis van praktijkgericht onderzoek aan en door hogescholen.

20 jaar geleden was er een strikte scheiding: onderzoek vond hoofdzakelijk plaats aan universiteiten, hogescholen concentreerden zich vooral op onderwijs. Vanaf 2003 kwam daar verandering in. Hogescholen en het midden- en kleinbedrijf (mkb) hadden gesignaleerd dat het mkb en het onderwijs elkaar te weinig vonden. Dat moest veranderen, constateerde een consortium van de HBO-Raad, MKB-Nederland, Syntens, TNO en het Telematica Instituut. Het mkb moest toegang krijgen tot de kennis van hogescholen, hogescholen zouden hun studenten beter kunnen opleiden voor de beroepspraktijk. De Stichting Innovatie Alliantie zag het levenslicht en ging met succes aan de slag met beide doelen. De rest is geschiedenis.

Die geschiedenis én de huidige stand van zaken van praktijkonderzoek door hogescholen staan centraal in het boek van Helen Jochems. In bloemrijke taal brengt ze de ontwikkeling van 20 jaar praktijkgericht onderzoek in Nederland in kaart; van het eerste prille idee van een groep enthousiastelingen tot de enorme maatschappelijke impact die de ruim 55.000 medewerkerkers van de 36 door de overheid gefinancierde hogescholen vandaag de dag hebben. Auteur Helen Jochems zegt hierover : ‘Hogescholen hebben zich ontwikkeld van een opleidingscentrum tot een kennisinstelling, waar onderwijs en onderzoek hand in hand gaan. Praktijkgericht onderzoek is niet meer weg te denken: het is er gewoon. Tegelijkertijd is Regieorgaan SIA uitgegroeid tot een onmisbare schakel tussen hbo en het bedrijfsleven, het hbo en het wo én het hbo en het mbo. Regieorgaan SIA draagt in al die rollen bij aan de innovatiekracht van Nederland.’

Bestellen?

Op onderzoek uit! is per direct beschikbaar als printuitgave.
ISBN: 978-90-79812-34-9.

Meer actueel

Bekijk alles