Barbara Schouten

Barbara Schouten (1970) is sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek op het gebied van migranten, communicatie en gezondheid en publiceert hier regelmatig over. In 2008 startte ze een onderzoek naar seksualiteit onder Marokkaanse en Turkse jongeren, waarvoor ze diverse moslimjongeren in Amsterdam interviewde. Het onderzoek begon als een inventarisatie naar hoe Marokkaanse en Turkse jongens denken over meisjes en seks.

De gesprekken leverden niet alleen in wetenschappelijk opzicht een schat aan gegevens op. Er werd gepraat over alles wat jongens en meisjes van deze leeftijd zoal bezighoudt: seks, school, ouders, toekomstdromen, en natuurlijk hun geloof. Barbara Schouten besloot om een boek te schrijven waarin ze al deze extra ervaringen en extra kennis een plaats kon geven. Eind november 2012 verscheen van haar hand Een Marokkaan in Noord, moslimjongeren over geloof, hoop en seks.

Met het boek geeft Barbara Schouten jongeren de kans  om zelf hun verhaal te doen. Het leidt,naar zij hoopt,  tot genuanceerde meningsvorming binnen het multiculturele debat in Nederland. Een debat dat tot nu hoofdzakelijk over allochtonejongeren wordt gevoerd, maar niet door hen.