Dichterbij Rijk van Nijmegen

Nijmegen is echt mijn stad. Ik dacht dus ook wel te weten wat er leeft en beweegt in de oostelijkste stad van Brabant en de noordelijkste stad van Limburg. Maar sinds ik schrijf voor Dichterbij, het ledenmagazine van de Rabobank Rijk van Nijmegen – dat R&Z al járen verzorgt – moet ik vaststellen dat er in Nijmegen en de omliggende gemeenten veel meer loos is dan ik had kunnen vermoeden.

Zo heb ik kennisgemaakt met de kledingbank in Nijmegen, weet ik dat de Dierenambulance Nijmegen als één van de weinige dierenambulances in Nederland een eigen opvangplek heeft, dat er in Wijchen een inloophuis is speciaal voor jonge mensen met dementie en dat er een meerjarig muziekproject loopt op de school van mijn eigen zoon. Ik weet nu dat er 31 maart een roeiregatta komt op de Spiegelwaal en dat elke laatste zondag van juni boerenbedrijven in de regio hun deuren openstellen voor het publiek tijdens het Streekgala. Want dat komt aan bod in Dichterbij.

Typisch bank
Ik ben natuurlijk veel te weten gekomen over de Rabobank zelf. Dat de bank de eigen klanten niet alleen met financiering, maar ook advies terzijde staat, is allicht niet heel verrassend. Er zijn netwerkavonden waar ondernemers contact kunnen leggen en ideeën uitwisselen. Medewerkers van de bank geven lessen over gezonde financiële huishouding op scholen en leren ouderen om veilig te internetbankieren.

Typisch Rabo
Maar dat deze bank in het hele Rijk van Nijmegen maatschappelijke initiatieven ondersteunt, was nieuw voor mij. Het gaat om grote projecten als de Circular Economic Challenge, dat hergebruik bevordert, of om het stimuleren van technisch onderwijs op basisscholen in de regio. Maar ook talloze kleine plaatselijke initiatieven kunnen rekenen op financiële en andersoortige ondersteuning van de Rabobank. Zoals het revitaliseren van het winkelcentrum in Malden, acties om zwerfvuil op te ruimen of hulp bij Beuningen on Ice, het jaarlijkse schaatsfestijn rondom de kerstvakantie. Behalve sponsorbeleid voor culturele en sportclubs is er een Coöperatiefonds, waar maatschappelijk verantwoorde initiatieven een verzoek om subsidie – groot of klein – kunnen indienen.

Opvallend bescheiden
Op al deze manieren geeft de Rabobank een deel van de omzet weer terug aan het Rijk van Nijmegen. De bank zelf is daar opvallend bescheiden over. Net als de Rabobankmedewerkers met wie ik contact heb. Ze zijn vriendelijk, pragmatisch en no-nonsense. Net als R&Z eigenlijk. Wat mij betreft verdienen zij een dikke bonus.