1995: plaat op, rammen maar..

Een kwart eeuw bestaan, dat vieren wij dit hele jaar! Sinds de oprichting van R&Z in 1995 is er veel veranderd in communicatieland. Hoe zag content maken er in 1995 uit? Op welke manier waren de R&Z’ers toen al bezig met taal en met woorden? Een terugblik van R&Z’er Olaf van Tilburg.

“In ’95 was ik met mijn eindscriptie Jeugdliteratuur bezig. Mooi onderwerp (het Schrijverscollectief, met o.a. Willem Wilmink en Hans Dorrestijn). Mooie tijd ook. Ik had me eerst enkele maanden in de materie ondergedompeld; eenmaal boven kwamen de woorden, zinnen, alinea’s en hoofstukken als vanzelf. Steevast tikkend op de maat van de plaat. Elke beat (Massive Attack, Leftfield, Boards of Canada) schiep een woord, elke riff (Kyuss, Smashing Pumpkins) baarde een zin. Drie uur lang was de boog gespannen.

Daarna deed ik niets meer. Beetje rondhangen, raggen op mijn bas, door het centrum struinen, vrienden bezoeken, de kroeg in. Tot het weer begon te kriebelen. Zat ik na het stappen aan mijn bureau de creatieve schrijver uit te hangen. Korte verhalen schrijven zoals ik toen dacht dat het moest: smeulende peuk in het smoelwerk, glas whisky binnen handbereik. En die vingers maar ratelen over het toetsenbord tot de vogels fluiten. Even slapen, daarna weer aan de scriptie. Plaat op, rammen maar…”

Playlist

Benieuwd naar de beats, riffs en baslijnen van Olaf uit 1995? Luister hier zijn playlist!

Schitterende woorden

Olaf van Tilburg bedrijft al een kwart eeuw de letterliefde. Schrijven is voor hem geen vak, geen ambacht, maar de alles bepalende passie in zijn professionele bestaan. Zijn superspecialisme: organisaties een eigen stem geven in alles wat ze schrijven en zeggen. Hierover schrijft hij onder andere in R&Z’s jubileummagazine ‘Het schitterende woord’. Lees meer over Olaf’s liefde voor woorden in ‘Het kernwoord’:

Online magazine over het schitterende woord. De kracht en macht van woorden.