Podcasts maken: blijven ontwikkelen

Als R&Z bedenken en maken we alweer een kleine vijf jaar expertpodcasts. Dat doen we voor een groeiende reeks opdrachtgevers. Met de podcasts willen we onze klanten – kennisintensieve organisaties die letterlijk en figuurlijk veel te vertellen hebben – én hun experts laten schitteren. De afgelopen jaren maakten we podcastreeksen voor onder andere Aegon, Mbo Raad, Robidus, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, NVAB, Radboud Universiteit, en UWV. Hierbij verzorgden we de hele productie – van formule tot gespreksleiding, van voorgesprek tot postproductie, van audiologo tot distributie.

Tips & inzichten
De afgelopen tijd zijn we ons blijven verdiepen in wat een podcast tot een goede podcast maakt. We schreven hier ook over, onder andere met deze blog met tien concrete tips. Ook schreven we een veelgelezen artikel voor Marketing Tribune over de stand van zaken in het podcastlandschap. Mede gevoed door onze voortschrijdende inzichten hebben we het afgelopen jaar weer nieuwe stappen gezet in het maken van podcasts. We startten nieuwe podcastreeksen voor onder andere Kenniscentrum Global Health (‘Planetary Health Talks’), Rijkswaterstaat (‘De Transitie’) en subsidieadviesbureau Hezelburcht (‘Blauwdruk’). Bij deze podcasts leveren we niet zelf de gespreksleiding, maar is deze – afhankelijk van de aard en ambitie van de podcast – in handen van de eigen medewerkers van bedrijven of van ter zake zeer goed ingevoerde interviewers.


Video-snippet Blauwdruk

Experts over de disruptieve techniek van Artificial Intelligence
Ook in 2023 verzorgden we als altijd de gehele productie van de podcasts. Daarbij besteedden we in toenemende mate aandacht aan de promotie van de podcasts. Zoals in de vorm van audiosnippets en videosnippets  – auditieve en visuele teasers, bedoeld om mensen te verleiden om daadwerkelijk podcasts te gaan beluisteren. Goed voorbeeld hiervan is Blauwdruk, een podcast van subsidieadviesbureau Hezelburcht. In deze podcast gaan adviseurs van Hezelburcht zelf het gesprek aan met experts. Ze nemen de luisteraar mee naar de tekentafel van de meest disruptieve innovaties van de toekomst. De eerste afleveringen richten zich op Artificial Intelligence.


Gesprekken over Global Health
In de reeks Planetary Health Talks ging GGD-arts en landelijk ‘action hero’ Ashis Brahma met zes experts in gesprek over de invloed die de klimaatverandering heeft op onze gezondheid. Hoe zijn gezondheid en klimaat met elkaar verbonden? Wat kunnen we hieraan veranderen, wat kunnen we ervan leren? De podcast is een initiatief van KCGH dat de wereldwijde verschillen op het gebied van gezondheid wil helpen wegnemen via educatie, onderzoek en praktische initiatieven. De kennis & kunde uit de tropengeneeskunde kan hierbij in sterke mate helpen.


Hoe komen we samen tot een vitale infrasector?
In De Transitie gaat Ruben Maes in gesprek met mensen uit het veld over de toekomst van onze infrastructuur. Terugkerende sleutelvraag bij de gesprekken: hoe kan Rijkswaterstaat samen met aannemers en ingenieursbureaus onze infrastructuur ook op langere termijn vitaal houden? En welke vormen van samenwerking en welke contractvormen passen hier dan bij? In de meest recente podcast ontvouwde – inmiddels demissionair – minister Mark Harbers zijn visie op de noodzakelijke veranderingen in de sector.

Audio-snippet van ‘De Transitie’

Verhuur studio
Bij het maken van podcasts maken we gebruik van onze eigen podcaststudio aan de Oranjesingel. Of we gaan op stap met onze mobiele studio – hoe het maar uitkomt. Onze studio verhuren we ook aan andere partijen. Meest in het oog springende huurder van dit moment is het Amsterdamse Corti Media, dat onze studio in Nijmegen sinds begin 2023 huurt voor het maken van de podcast Veldheren. In deze wekelijkse podcast gaan de twee generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif onder leiding van journalist Jos de Groot dieper in op hoe oorlog werkt, met de strijd in Oekraïne als directe aanleiding. Veldheren heeft een vaste plaats veroverd in het podcastlandschap en inmiddels ook een spin-off gekregen met Veldheren Live, in de vorm van optredens in het theater. 


Meer weten over het ontwikkelen van podcasts voor uw organisatie? Of op zoek naar een gespreksleider of naar een opnamestudio? Lees verder of neem contact op met onze audio-specialisten.