1995: Op weg naar een onafhankelijk bestaan

Een kwart eeuw bestaan, dat vieren wij dit hele jaar! Sinds de oprichting van R&Z in 1995 is er veel veranderd in communicatieland. Hoe zag content maken er in 1995 uit? Op welke manier waren de R&Z’ers toen al bezig met taal en met woorden? Een terugblik van R&Z’er Liesbeth Eugelink.

‘Verdana 10, daar schreef ik mijn afstudeerscriptie voor Algemene Literatuurwetenschap in. Het onderwerp – de achttiende-eeuwse Romantische opvattingen over de liefde bij mijn favoriete modernistische auteurs Thomas Mann, Robert Musil, Marguerite Yourcenar en William Faulkner – vroeg blijkbaar om dit robuuste lettertype. De laatste letter was – ergens in augustus 1995 – ternauwernood getikt. Maar een lange vakantie – zoals de Interrail-reizen in de jaren daarvoor – zat er dat jaar niet in, zie ik al terugbladerend in mijn bordeaux rode agenda. Een weekje zeilen in mei, dat was het wel. Het kwam niet eens bij me op om te genieten van mijn ‘bul’, erop gespitst als ik was om zo snel mogelijk een baan te vinden en een onafhankelijk bestaan op te bouwen.’

Letterenstudent

‘Op het moment van afstuderen trok de economie aan als een dolle. Maar opgegroeid tegen het decor van de oliecrisis in de jaren zeventig en de massale werkloosheid van de jaren tachtig, durfde ik daar als letterenstudent toch niet helemaal op te vertrouwen. En dus schreef ik me te blubber. Aan artikelen voor het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS), waaronder mijn maandelijkse column ‘Poireau’. Aan mijn allereerste artikel voor een landelijk tijdschrift (LOVER), aan een essay over ‘traditie & identiteit’ én aan een onderzoeksvoorstel voor de Universiteit van Tilburg. Een allrounder, toen al. Hoewel – als ik terugkijk – het geschreven interview, het essay en de column mij van alle genres nog steeds het meest aan het hart ligt.’

Parijse schrijversbestaan

‘Zoekende was ik. Wilde ik de wetenschap in of juist de journalistiek? Het uitgeversvak verkennen, of toch gaan voor het Parijse schrijversbestaan, inclusief eigen boek? Het werd, bijna als per toeval, O42, hét culturele podium van Nijmegen aan de Oranjesingel. In de wereld van theater, muziek en dans ging ik aan de slag bij ‘Woord’, de debatafdeling, waar ik zowel het politiek café op de zondagmiddag als literaire avonden ging organiseren. De kick-off van een schrijversloopbaan die mij, 22 jaar (!) en vele omzwervingen later, bijna op mijn oude plekkie zou doen ‘belanden’; bij R&Z op O38, twee deuren verder. Over ‘thuiskomen’ gesproken!’

Het gedrukte woord

Het boek heeft altijd de warme aandacht gehad van Liesbeth. De komende jaren wil zij haar ervaring als redacteur ook inzetten voor professionals die een boek willen schrijven. Het boek krijgt namelijk alleen maar meer allure. Hierover schreef Liesbeth in R&Z’s jubilieummagazine Het schitterende woord:

Online magazine over het schitterende woord. De kracht en macht van woorden.